DIGITAL FILE CHECK - UKK (usein kysytyt kysymykset)

DIGITAL FILE CHECKIN MITEN, MITÄ JA MIKSI USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

K. Mitä Digital File Check tekee?

Digital File Checkin avulla voit poistaa tai estää valitsemasi tai kaikki tiedostojenjako-ohjelmat, jotka se löytää. Toimiessasi näin, autat estämään koneesi käyttöä laittomaan lataamiseen, kopiointiin ja tiedostojenjakoon tulevaisuudessa.

Jos haluat mennä hiukan pidemmälle, voit käyttää Digital File Checkiä etsimään ja poistamaan yksittäisiä tiedostoja koneesi "jaetuista kansioista". Tekijänoikeussuojaa nauttivan aineiston säilyttäminen niissä on todennäköisesti laitonta.

Lopuksi voit myös käyttää Digital File Checkiä hakemaan lisää tietoa siitä, mitä tiedostoja muualla koneellasi on tallennettuna. Digital File Check listaa kaikki tietokoneellasi olevat musikkii-, elokuva-, TV-ja muut video tiedostot.


K. Ovatko tiedostojen jakamiseen käytetyt jaetut kansiot niitä samoja jaettuja tiedostoja ja kansioita, jotka käyttöjärjestelmä on asentanut koneelleni?

Eivät. Ne jaetut tiedostot ja kansiot, joita Digital File Check etsii, ovat tiedostojenjako-ohjelman luomia kansioita. Ne sallivat niissä kansioissa olevan musiikin, videoiden ja muiden tiedostojen jakamisen kenen tahansa tiedostojenjako-ohjelman käyttäjän kanssa. Nämä ovat eri asia kuin ne jaetut tiedostot ja kansiot, jotka käyttöjärjestelmä on asentanut koneellesi. Viimeksi mainitut eivät yhdistä sinua tiedostojenjakoverkkoon.


K. Miten löydän laillisia musiikkipalveluita?

Klikkaa kotisivulta "laillista musiikkia" -kohtaa. Sen kautta pääset osoitteeseen www.pro-music.org, joka on kattava maailmanlaajuinen lisensoitujen musiikkipalvelujen linkkilista.


K. Jos lataan tämän ohjelman, vinkataanko siitä jollekin?

Ei - ohjelman käyttö on ehdottoman yksityistä ja omassa harkinnassasi. Digital File Check ei välitä sinusta, tietokoneestasi tai sen sisällöstä mitään tietoa kenellekään. Se ei myöskään päästä ketään henkilöä tai mitään järjestelmää luvatta koneeseesi.

K. Ovatko kaikki musiikki- ja elokuvatiedostot jaetuissa kansioissani laittomasti?


Koneesi tiedostojenjako-ohjelma käyttää tässä esille tuotuja jaettuja kansioita musiikin, elokuvien, TV- ja muiden videoiden levittämiseen tiedostojenjakoverkoissa.

Jos kansiostasi löytyy tekijänoikeussuojaa nauttivia tiedostoja, ne todennäköisesti ovat kaikkien internetinkäyttäjien saatavilla. Jos sinulla siis on tekijänoikeussuojaa nauttivia musiikki-, elokuva, TV- tai muita videotiedostoja jaetuissa kansioissasi, loukkaat todennäköisesti tekijänoikeutta. Sinun kannattaa poistaa nämä tiedostot.


K. Poistaako Digital File Check tiedostot automaattisesti?

Ei. Se ei poista niitä automaattisesti, mutta se auttaa sinua selvittämään, ovatko tiedostot jaetuissa kansioissasi jaossa laittomasti vai eivät. Sinä päätät, haluatko poistaa ne.


K. Entä jos olen saanut tiedostot laillisesta lähteestä tai kopioinut ne ostamastani CD:stä?

Tekijänoikeussuojaa nauttivien tiedostojen jakaminen ilman lupaa on laitonta. Vaikka olisit hankkinut musiikki- tai videotiedoston laillisesta lähteestä, et voi jakaa sitä tällä tavalla. Tekijänoikeussuojaa nauttivia musiikki-, elokuva ja TV-tiedostoja ei siis kannata laittaa jaettuihin kansioihin.


K. Löytääkö Digital File Check kaikki tiedostojenjako-ohjelmat, jotka koneelleni on asennettu?

Digital File Check etsii tavallisimpia tiedostojenjako-ohjelmia. Voit päivittää ohjelman manuaalisesti tai automaattisesti viimeisimpien tiedostojenjako-ohjelmien etsimiseksi.


K. Miksi estäisin tiedostojenjako-ohjelman poistamatta sitä?

"Estäminen" merkitsee sitä, että estät Digital File Checkin salasanalla kaikilta paitsi itseltäsi pääsyn tiedostojenjako-ohjelmaan. Näin kannattaa tehdä, jos haluat käyttää tiedostojenjako-ohjelmaa laillisesti vaikkapa omien valokuviesi tai tekemäsi musiikin jakamiseen. Kun "estät" ohjelman, ohjelmaan pääsee vain Digital File Check-salasanan haltija.


K. Miksi Digital File Check näyttää minulle kaikki koneeni tiedostot eikä pelkästään jaettuja levyasemia?

Digital File Check-ohjelman avulla näet koneeltasi kaikki musiikki-, elokuva-, TV- ja videotiedostot. On mahdollista, että siellä on tiedostoja, jotka on ladattu tai kopioitu laittomasti. Jos tämä mietityttää sinua, paras tapa selvittää asia on kysyä ne koneellesi ladanneelta henkilöltä, ovatko ne peräisin laillisesta lähteestä.


K. Voiko Digital File Checkiä käyttämällä poistaa tiedostoja vahingossa?

On epätodennäköistä, että poistaisit tiedostoja vahingossa, koska yleensä, ennen kuin painat poistonäppäintä, sinun täytyy erikseen valita jokainen tiedosto, jonka haluat poistaa.

Sen lisäksi jotkut tiedostojenjako-ohjelmat poistavat itse kaiken sisältönsä jaetuista kansioista, kun tiedostojenjako-ohjelma on poistettu. Näin saattaa käydä myös silloin, jos poistat tiedostojenjako-ohjelman Digital File Checkin avulla.


K. Ovatko kaikki tiedostojenjako-ohjelmat laittomia?

Teknologia sinänsä ei ole laiton. Valtaosa tiedostojenjaosta kuitenkin on laitonta, koska siihen liittyy tekijänoikeuksilla suojatun aineiston luvatonta lataamista, kopiointia ja levitystä.


K. Onko tiedostojen jakaminen laitonta kaikissa maissa?

Tekijänoikeussuojaa nauttivien musiikki-, elokuva-, TV- ja muiden videotiedostojen jakaminen ilman lupaa on laitonta kaikkialla maailmassa.


K. Mitä tarkoittaa "tekijänoikeussuojaa nauttiva"?

"Tekijänoikeussuojaa nauttiva" musiikki tai elokuva tarkoittaa kaikkia lauluja, elokuvia, TV-ohjelmia tai muita video tiedostoja, joita suojaavat tekijänoikeudet. Valtaosa tällaisista tiedostoista, joita löytyy jaetuista kansioista, on tekijänoikeussuojattu, ja siksi niiden jakaminen on laitonta.


K. Voivatko jotkin tiedostot olla "jaetuissa kansioissani" laillisesti?

Kyllä, jos ne eivät nauti tekijänoikeussuojaa tai jos olet tehnyt ne itse (esim. omat äänitteesi tai videosi, jotka haluat jakaa toisten kanssa). Tiedostojen jakaminen on luvallista myös, jos oikeudenhaltija on antanut sinulle luvan kopioida ja levittää aineistoaan tällä tavoin. Muussa tapauksessa tekijänoikeussuojatun aineiston jakaminen tällä tavoin on laitonta.


K. Mitä tulee musiikin lataamiseen, kuinka voin varmistaa, että lataan musiikkia ainoastaan laillisesti?

Kattavan listan laillisista musiikkisivustoista löydät osoitteesta www.pro-music.org. On olemassa muutama melkoisen luotettava tunnusmerkki tiedoston laillisuudesta. Jos se esimerkiksi tulee ventovieraalta tiedostojenjakolähteen kautta, se on todennäköisesti laiton. Mutta musiikkikappale, joka on ostettu luottokortilla iTunesin, Spotifyn tai Amazonin kaltaisesta musiikkipalvelusta, on taatusti laillinen. Vaikka kappale on ladattu laillisesti, sen jakaminen tiedostojenjako-palvelulla ei kuitenkaan ole laillista.


K. Miksi minun täytyisi käyttää Digital File Checkiä tiedostojen etsimiseen jaetuista kansioistani, jos voin poistaa koko tiedostojenjako-ohjelman?

Saatat haluta hyödyntää jotain tiedostojenjako -ohjelmaa laillista käyttöä varten, esim. ladataksesi ja jakaaksesi materiaalia, kuten omia valokuviasi. Tällaisessa tapauksessa voit käyttää Digital File Checkiä tutkiaksesi jaetuissa kansioissa sijaitsevia yksittäisiä musiikki-, elokuva-, TV- tai muita videotiedostoja, joiden jakaminen näissä kansioissa on todennäköisesti laitonta.


K. Millä tavalla Digital File Check tekee tietokoneestani turvallisemman?

Tiedostojenjako-ohjelmien lataamisen ja käyttämisen kautta koneeseesi saattaa kulkeutua ongelmia aiheuttavia ohjelmia kuten spyware- ja adware-ohjelmia. Tiedostojenjako-ohjelma saattaa esimerkiksi levittää koneellesi tallennettua henkilökohtaista tietoa muille käyttäjille. Se voi alistaa tietokoneesi virukselle tai muille haitoille. Digital File Checkin avulla voit halutessasi poistaa tiedostojenjako-ohjelman.


K. Poistaako Digital File Check haittaohjelmat ja virukset, joita toisinaan tulee tiedostojenjako-ohjelmien myötä?

Monissa tapauksissa poistaa, mutta se riippuu tiedostojenjako-ohjelman asennuksenpoistorutiineista. Jos haluat varmistua siitä, että ne ovat poistuneet, sinun kannattaa käyttää yleisesti saatavilla olevia haitta- ja virusohjelmien torjuntatyökaluja, tehdä koneellasi perusteellinen tarkistus ja poistaa ne.

Jos virus tai spyware ongelma on vakava, saatat tarvita tietokoneasiantuntijan apua.


K. Aiheuttaako tiedostojenjako-ohjelmien poistaminen Digital File Checkin avulla vahinkoa koneelleni?

Ohjelman käytön tiedostojenjako-ohjelmien sekä laittomien musiikki-, elokuva-, TV- ja muiden video tiedostojen poistamiseen ei pitäisi vaikeuttaa tietokoneen toimintaa. Digital File Check -ohjelmaa on testattu perusteellisesti ja sen laatua tarkkaillaan. Mutta ongelmat ovat tietysti mahdollisia, kuten aina tietokoneohjelmien kanssa.

Joidenkin tiedostojenjako-ohjelmien poistaminen saattaa aiheuttaa ongelmia, joilla ei ole mitään tekemistä Digital File Checkin, vaan pelkästään tiedostojenjako-ohjelman itsensä kanssa. On suositeltavaa ottaa varmuuskopiot tärkeistä ohjelmista ja tiedostoista, mikä on hyvä käytäntö joka tapauksessa.

Digital File Checkin käyttöä sitovat lisenssin ehdot, joihin tutustuit asentaessasi Digital File Checkin ja jotka löytyvät Digital File Checkin Ohje-valikosta.


K. Millä käyttöjärjestelmillä Digital File Check toimii?

Ohjelma toimii seuraavilla käyttöjärjestelmillä: Mac 10.5, 10.6, 10.7 ja 10.8 sekä Windows XP, Vista, 7 ja 8.


K. Kuka Digital File Checkin on kehittänyt?

MarkMonitor on kehittänyt ohjelman IFPI:lle, joka on ääniteteollisuuden kansainvälinen toimialajärjestö.